Här visar jag en del av de kläder jag har återbrukat till annan skepnad

Återbruk av tyg och kläder kan vara lite knepigt. Man kan ju lämna in kläder på olika ställen för återvinning exempelvis på de stora klädkedjorna.
Vad inte många vet är att tyger i blandmaterial inte går att återvinna. Det måste vara ett enda material i kläderna, exempelvis bomull, ull eller lin.
Även om ex. kläder i ren bomull återvinns så kostar det nästan lika mycket som att producera nya.
Det går åt mycket energi för att riva isär tyget till fiber o sedan väva det igen o sen skall det färgar oxå vilket ytterligare kostar i energi för att inte tala om vad det gör för miljön.

Så vad är då bäst att göra?

Bäst är naturligtvis att använda kläderna så länge som möjligt. Men ibland ändras kroppens storlek o man vill kanske vara lite up to date i sin klädstil. Då är det bästa att göra nya kläder av de gamla och att då använda så lite energi som möjligt o så lite påverkan som möjligt på miljön. Vi skall vara rädda om den natur vi har o även om oss människor som oxå ingår i naturens värld.

Därför väljer jag att visa mina åkerbrukare kläder med förhoppning om att kunna inspirera andra till att göra likadant.
Tillsammans värnar vi om vår miljö på de sätt vi kan.



Stacks Image 501
För tre år sedan flyttade jag o min man till hus på Tjörn. Kvinnan som bott där innan hade varit inköpschef på ett klädföretag och hon var även en samlare av stora mått. I källaren lämnade hon 12 (tolv) 80-garderober fulla med kläder, dukar, handdukar mm. En hel del gick till insamling men eftersom jag själv är en hamster, speciellt kläder o tyger så behöll jag mycket. Det var oxå väldigt fina materiel och märken på det mesta. Nu har jag kommit igång med att sy om en del av de källarfynd jag gjort. Jag har mycket kvar så jag blir inte sysslolös på länge än.

Morgonrock sydd av en stor damastduk o fyra damastservietter som först färgats in i mandarinorange och ljust grönt. Så härligt att återanvända mormors o farmors gamla vackra dukar som tills nu legat i en låda i förrådet. Extra roligt att monogrammet får vara med.
Luvtröja tillverkad av 19 st. linneservetter i orginarfärger grönt o gult. Vilken lycka att hitta så många servetter i mina älsklingsfärger. Servetterna är först klippta på diagonalen och sedan ihopsydda till ett stjärnmönster.
Stacks Image 156
Stacks Image 194
Stacks Image 160
Stacks Image 196
Stacks Image 162
Stacks Image 198
Stacks Image 158
Stacks Image 180


Jeanskappa med krage gjord av några gamla jeans o en jeanskjol. Jag har använt oelastiskt material i axelpartiet och stretchjeans i själva kappdelen, kappan blir då inte så tung då. Extra dragkedjor och fickor o även på ena ärmen. En del av en livrem blev knäppning.
Stacks Image 172
Stacks Image 208


Jeansväst av ljusa jeans där linningen blivit krage. Knäppning av en del av ett skärp. Många fickor o med en dragkedja som sprund där bak.
Stacks Image 166
Stacks Image 164


Jeansjacka av oelastiska utslitna byxor. Jackan har fått en hög krage och linningen får agera skärp

Stacks Image 168
Stacks Image 170
Överblivna mockabitar och några utslitna jeans blev till en jacka med luva. Jag älskar luvor!Foder av två gamla bomullsskjortor gör den varm o go.
Stacks Image 176
Stacks Image 178


Många fina ylletröjor i alla de färger men med utslitna ärmar, för små och för omoderna men i fantastiskt fin ull. Först klipptes det material ut som gick att använda får att sen tvättas i maskin så det kunde tova ihop sig o bli tjockare och varmare o även lite vattenavstötande. Sedan har de fogats ihop till nya och användbara riktigt goa o varma tröjor, väst och koftor.
Stacks Image 218
Stacks Image 216
Stacks Image 214
Stacks Image 212
Stacks Image 220
Stacks Image 222
Stacks Image 224
Stacks Image 226








Fyra skjortor, för små o omoderna men i ett skönt bomullsmaterial.
Olika ränder i matchande kulörer har här omvandlats till två användbara skjortor/buisaronger. En med hög krage o en med luva (såklart).
Färgjacka, T-shirtar och collegetröjor blir ofta för korta, för tråkiga, för små o många gånger för fula. Släng dom inte! Klipp sönder dom i stället o foga ihop i rutor o sy. T-shirtarna i dubbelt tyg och så klipper man i det övre lagret så man kan se det undre oxå. Sedan sätter man ihop alla delar till en luvtröja med dragkedja. Simsalabim har man fått ett användbart plagg som är jätteskönt att ha på sig i stället för att ha en hög längst in i garderoben.
Stacks Image 230
Stacks Image 232
Stacks Image 295
Stacks Image 301
Stacks Image 234
Stacks Image 236
Stacks Image 297
Stacks Image 293


Mina köksstolar hade lödersits som hade blivit slitna o skitiga. Jag hade svårt att slänga så jag testade att tvätta i tvättmaskinen o det blev riktigt bra och efter att ha gnuggat o sträckt i skinnet så gick det att använda.
Med hjälp av en bit från en beige o en röd tröja så räckte det till en jacka med luva. (Med ull under ärmarna så blev det lättare o smidigare). En duk (som visserligen var inköpt för 10 år sedan o får väl anses som återbruk) blev till ett färggrant foder.
Stacks Image 271
Stacks Image 458






Tre tyger som använts i diverse utställningar som underlag. Klippt isär sytt ihop o det blev en kort kimono.

Stacks Image 277
Stacks Image 279


En ganska tråkig o skitig kofta med mocka blev efter tvätt o gnuggning fin igen. En blå yttetröja fick bli nya ärmar och mannen blev glad. Före o efter
Halloween maskerad. Här har jag använt en ärvd halskrage, ett lakan o en begagnad spetsgardin till en klänning och näst ihop det mesta för hand. Ett riktigt roligt projekt.
Stacks Image 240
Stacks Image 238
Stacks Image 273
Stacks Image 275
Stacks Image p92_n2